Som vanligt överrumplades vi av att det blev höst i år också och fick införskaffa regnkläder till barnen i brådrasket. Regnkläder och stövlar är tyvärr ofta riktigt miljö- och hälsovådliga då de kan innehålla en hel del ämnen som varken vill ha i naturen eller i kroppen. Även de bättre alternativen består oftast av plaster gjorda av fossila oljor så, rubriken till trots, finns det inte riktigt miljövänliga alternativ. Men de sämsta alternativen behöver vi verkligen i undvika, så det är ändå väl värt att försöka göra ett medvetet val när man köper nytt.
Har man tid på sig *host* så finns det bra saker att beställa på nätet, men för oss med dålig framförhållning kan man tänka på följande när man beger sig ut i butikerna (som vanligt är det ur miljösynpunkt självklart bäst att använda det man har, ärva, låna eller köpa begagnat):
- Man vill inte att regnkläder och stövlar ska innehålla vinyl eller PVC. Bra är att titta efter miljövänligare (iaf i jämförelse med annat) material som 100 % nylon eller 100 % polyester. Galon kan innehålla PVC.
- Håll koll på hur plagget är behandlat för att bli smuts- och vattenavvisande. Det finns bla fluorföreningar som tex PFOA/PFOS som inte är bra och finns i tex Gore-Tex och teflonbehandling. Det innehåller miljögifter som bryts ner oerhört långsamt, om det bryts ner överhuvudtaget. Att de här miljögifterna sprids mer och mer ger förödande konsekvenser, som jag inte ska gå in alltför mycket på men ni som ni kan läsa mer om HÄR. Jag tror ingen vill köpa mer Gore-Texkläder efter att ha läst det... De har sedan 2003 fasat ut just PFOA men tyvärr ersatt det med andra fluorkarboner som misstänks vara nästan lika miljöfarliga. Bionic finish ECO är ett bättre alternativ. Det är en ekologisk behandling utan fluor som bland annat Didriksson (som genomgående får bra i alla test) och Lindex har. Andra alternativ utan fluor är vax, paraffiner, polyuretan, silikon eller dendrimerer.
Det står sällan på plaggens innehållsförteckning hur de blivit ytbehandlade, så det behöver man tyvärr fråga efter.
Sammanfattning:
1. Kolla innehållet. Regnkläder tex 100% polyester eller nylon, inte galon eller Gore Tex. Stövlar naturgummi, inte vinyl.
2. Undvik flourföreningar, välj andra ytskiktsbehandlingar. Gore-Tex, nej tack.
3. Leta efter fritt från PVC och andra kemikalier man inte vill ha höga doser av.
Ibland framhäver företag något de gör för miljön som en täckmantel för något riktigt miljövidrigt annat som de gör, sk Greenwashing. Det kan därför vara bra att förhålla sig lite kritiskt granskande till produkter som marknadsförs som gröna, sustainabel eller hållbara utan att ha oberoende, kända miljömärkningar eller bra innehåll i övrigt. Den här märkningen ovan skulle kunna vara ett sånt, men då jag vet att produkten har ett okej innehåll så blir det istället ett mervärde. Meeen bättre vore såklart om det fanns en märkning som kontrollerade hela produktionskedjan.